Mosque in Mouraria

Description

The nature of the program, dedicated to a religious community, and the site, situated in a long and narrow block between a busy modern avenue and a very old street, inspired the creation of a complex based on the creation of public space. A space that could both serve symbolically as place of gathering and worship and its expression within the city.


A creation of a void within the dense urban fabric, consists of a two level open space, linked by a ramp, connecting both streets. On one side a covered square, facing the avenue; on the other a garden facing the old medieval path.


Alongside the garden, seats the mosque. On one side, the spaces of worship; on the other, the social action spaces. On the upper level, along the avenue, a multifunctional hall creates a small square and a facade.

Team

Inês Lobo with João Rosário, João Vaz, Júlia Varela, Vasco Lopes. e Sónia Ribeiro


Structures: ADF Engenheiros Consultores; Pedro Morujão


Hydraulic Installations: Fernanda Valente


Electrical Installations,Telecommunication and Security: GPIC Projectos Consultoria e Instalações; Fernando Aires, Alexandre Martins


Heating, Ventilation, Building Physics, Thermic and Acoustics: NaturalWorks; Guilherme Carrilho da Graça


Project Revision: Rui Prata Ribeiro Lda; Rui Prata Ribeiro, Paula Balseiro


Photographer: Leonardo Finotti

Lisbon, PT . 2013 - in project

Location Link

Download

ProjectsProjects.html