free html web templates

Piazzale Guglielmo Marconi

Bergamo, IT . 2014 - 2015

Piazzale Guglielmo Marconi
Bergamo, IT . 2014 - 2015


The project starts with the delimitation of an empty space.

An empty space that adquires the form of a great ring, drawn in a precise position, encircling a fountain, a memory of the original configuration of Piazzale Marconi.

An empty space that reinvents and reinterprets a small roundabout that used to organize the public space facing the Train Station and, simultaneously, was a finial to the nineteenth century urban fabric of the city’s down town and its system of axis.

An empty space drawn according to the scale of the site and the number of people that, daily, cross and stay in one of the main doors to Bergamo.

An empty space that addresses urban and symbolic functions, within the city and within a square, and should be efficient in both domains, something that implies a rigorous definition of form, a geometry.

A bench that builds an empty space.

A bench that, in a single gesture and a single object, proposes a form of dwelling.

A bench made of white concrete, that defines a continuous line adjusted to the pavements oscillations and irregularities, assuring a perception as a single object.

A bench that counterposes to the regularity of its inner perimeter a jagged outer perimeter that dialogues with its heterogeneous surroundings.

A bench drawn against the existing green, expanding it as a green ring, contained by concrete and people.

A bench that, thru its design is a container of space, vegetation and people: living matters able to confer urban significance to the site.



I can take any empty space and call it a bare stage. A man walks across this empty space whilst someone else is watching him, and this is all that is needed for an act of theatre to be engaged. *

* BROOK, Peter, The empty space, New York: Touchstone, 1996




Inês Lobo com João Vaz e João Rosário
Structure: CeAS , Bruno Becci
Landscape Architect: Teresa Figueiredo e Jacopo Pellegrini
Construction: Impresa Milesi
Cliente: Comune di Bergamo

Photographer: Leonardo Finotti

© Copyright 2019 Inês Lobo Arquitectos Lda - All Rights Reserved